Unitate de primiri urgenţe 24/7

(022) 000 700

Ce trebuie să cunoașteți despre cancerul colorectal?

Ce este cancerul colorectal?

Cancer colorectal este un termen pentru grupul de cancer care afectează sistemul digestiv. Acestea includ cancere ale esofagului, vezicii biliare, ficat, pancreas, stomac, intestin subțire, intestin (intestinul gros sau colon și rect) și anus.
Cancerul gastric are ca punct de plecare mucoasa gastrică (stratul cel mai intern al stomacului), și reprezintă una dintre cele mai frecvente localizări maligne.
Incidența este mai crescută la sexul masculin, iar vârsta medie la care survine este de 50-70 de ani.

Cauze:
- Alimentația - consumul de alimente afumate sau uscate, excesul de sare, consumul scăzut de fibre vegetale;
- Fumatul, consumul de alcool;
- Infecția cu helicobacter pylori;
- Intervențiile chirurgicale la nivelul stomacului în antecedente;
- Polipii gastrici;
- Ulcerul gastric;
- Gastrita astrofică;
- Sexul masculin și vârsta înaintată;
- Antecedentele familiale.

CANCERUL COLORECTAL

Cancerul colorectal reprezintă prezența tumorilor maligne în colon sau în rect (o pungă situată în partea inferioară a abdomenului, respectiv prima secțiune a intestinului gros). Cancerul colorectal este denumirea comună folosită în clinică pentru cancerul de colon cât și de rect, pentru că au simptome foarte asemănătoare. Nu este cunoscută cauza exactă a cancerului colorectal. Majoritatea cazurilor debutează prin apariţia unor vegetaţii mici sau polipi la nivelul rectului sau colonului. Polipii colonici sunt excrescențe pediculate atașate de mucoasa colonului, respectiv a rectului. O parte dintre acești polipi pot suferi în timp modificări canceroase (transformare malignă), dând naștere cancerului colorectal.

Persoanele cu risc sunt toate persoanele peste 50 de ani. Riscul se majorează la cei ce suferă de următoarele boli: colită cronică boala Crohn, cancere de alte localizări şi persoanele cu antecedente familiale de cancer colorectal, sau cu antecedente de polipoză multiplă familială. Cancerul colorectal este de obicei asimptomatic (fără simptome) în stadiile incipiente.

FACTORII DE RISC ÎN APARIŢIA CANCERULUI COLORECTAL:

- Vârsta. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu acest tip de cancer au vârsta peste 50 ani;
- Istoricul medical familial. Persoanele care au o rudă de gradul întîi (părinţi, fraţi, surori, copii), cu neoplasm colorectal au riscul de a dezvolta şi ei boala;
- Istoricul medical personal. Dacă aţi mai fost expuşi şi la boli de genul: neoplasm colorectal, cancer ovarian, cancer de endometru sau de sân; polipi intestinali rezecați (înlăturați prin operație) sau nerezecaţi; diagnostic de polipoză familială; boala Crohn sau colita ulcero-hemoragică, cu evoluție îndelungată (mai mult de 10 ani); radioterapia abdomenului şi pelvisului;
- Alimentaţia. Excesul de grăsimi în special lipide de origine animală, dietele sărace în calciu;
- Fumatul;
- Sedentarismul, lipsa exercițiului fizic regulat;
- Greutatea corporală. Persoanele cu exces de țesut adipos (grăsime) abdominal, așa zisa obezitate de tip masculin;
- Consumul de alcool.

SIMPTOMELE CELE MAI FRECVENTE INCLUD:

- Durere abdominală (frecvent periombilicală);
- Eliminări patologice cu scaunul (mucizităţi, sânge, puroi);
- Scaun sanguinolent sau scaun închis la culoare, negricios (melena);
- Tulburarea tranzitului intestinal normal (scaune frecvente, constipație cronică sau senzația de defecație incompletă);
- Fatigabilitate marcată (oboseală accentuată);
- Scăderea în greutate, apare relativ rar (câteva kilograme în ultimele luni).

De asemenea, simptomele depind în majoritatea cazurilor de localizarea anatomică a tumorii la nivelul intestinului gros. Cecul şi colonul ascendent, constituie primul, respectiv al doilea segment al intestinului gros şi sunt situate în partea dreaptă a abdomenului. Cancerul cu această localizare poate cauza sângerare, cu apariţia scaunelor sanguinolente precum şi a anemiei secundare, pierderii de sânge (semnele clinice frecvente ale anemiei sînt fatigabilitatea şi slăbiciunea generalizată). În alte cazuri, scaunul poate părea normal macroscopic şi este deseori lipsit de simptomele clinice care pot semnala boala.                                                                                
Colonul transvers, al treilea segment al intestinului gros, traversează de la dreapta la stânga abdomenul superior. În acest tip de localizare a cancerului colorectal, pot apărea crampe şi dureri abdominale. Colonul descendent, segmentul patru al intestinului gros, precum şi ultimul segment în formă de „S”, denumit şi colon sigmoid. Aceste segmente leagă restul instestinului gros de rect şi sunt situate în regiunea abdominală stângă. Cancerul cu această localizare poate prezenta ca şi semne clinice, în „creion”, precum şi scaune cu striuri sanguine (rectoragii), eliminări de mucus cu scaunul, constipații, uneori alternate cu diaree.

TRATAMENT

În dependență de stadiul bolii, cancerul colorectal poate fi tratat prin mai multe metode:

  1. Intervenţia chirurgicală, prin care se înlătură porțiunea intestinului afectată de cancer;
  2. Radioterapia, pentru a reduce mortalitatea şi a evita apariţia recidivelor maladiei;
  3. Chimioterapia, care utilizează diferite medicamente (citostatice) în scopul distrugerii celulelor canceroase.

Efectuarea anumitor teste de screening pot preveni şi/sau depista în stadii incipiente cancerul colorectal.

Aceste teste vizează diagnosticarea şi tratarea anumitor afecţiuni care pot duce la apariţia neoplasmului colorectal şi sunt recomandate să fie efectuate regulat după vârsta de 40 ani în rândul persoanelor cu risc crescut pentru afecțiune şi după vârsta de 50 ani în rândul celorlalte persoane.

 Către aceste teste se raportă:

  • tușeul rectal (examinarea  digitală a anusului şi rectului),
  • fibrocolonoscopia (examinarea endoscopică vizuală a rectului şi întregului colon),
  • irigoscopia (examinarea radiologică a colonului).

 Aceste teste sunt recomandate spre efectuare persoanelor cu risc pentru cancer colorectal nu mai rar de o dată în 5 ani.

PREVENIREA CANCERULUI COLORECTAL:

- Păstrarea unei greutăți normale;
- Alimentația sănătoasă. Consumul unei varietăți mari de fructe şi legume, pește, cereale, suplimente alimentare cu acid folic şi calciu etc.;
- Reducerea consumului de alcool;
- Abandonarea fumatului;
- Activitatea fizică dozată vârstei.

Testele de screening (diagnostic precoce) sunt foarte importante datorită faptului că neoplasmul colorectal produce simptome clinice în stadiile evolutive relativ tardive, de aceea este important ca boala să fie diagnosticată la timp pentru efectuarea unui tratament curativ.

Screening-ul cancerului colorectal este recomandat pentru toate persoanele cu risc normal și vârsta între 50 și 75 de ani prin una din următoarele metode (1A):

  • Testarea Hemoragiilor Oculte în Fecale (THOF) - Anual
    sau
  • Sigmoidoscopie flexibilă o dată la 10 ani - THOF - Anual
    sau
  • Colonoscopie - o dată la 10 ani. 

Mergeţi la control la cea mai mică bănuială! Nu amânați vizita la medic din diverse motive. Orice clipă contează!
Este vorba de viaţa Dumneavoastră, un dar preţios!