Ce trebuie să stiți despre cancerul hepatic și cum îl puteți preveni?
Ficatul, organ situat în partea dreaptă a abdomenului superior, sub plămânul drept și este unul dintre cele mai mari organe ale corpului uman. Acesta este alcătuit din lobul drept și lobul stâng. Ficatul este un organ de importanță vitală fiind o adevărată uzină vie: secretă bila, care are rol în digestie, intervine în metabolismul glucidic, lipidic sau proteic, sintetizează un număr mare de substanțe, metabolizează medicamentele și substanțele străine. Tot sângele care pleacă de la stomac și intestine trece prin ficat. Ficatul procesează acest sânge și metabolizează nutrienții și medicamentele în forme care sunt mai ușor de folosit de restul organismului. Mai mult de 500 de funcții vitale au fost identificate la nivelul ficatului, astfel încât o dereglare hepatică are efecte nefaste asupra întregului organism.
Cancerul de ficat este cancerul care se formează în celulele ficatului. Acest tip de cancer apare mai des la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, iar bărbații prezintă un risc de două ori mai mare decât femeile de a dezvolta această boala. Cancerele hepatice reprezintă a 6 cea mai frecventa forma de cancer din lume.
Cel mai frecvent tip de cancer la ficat este carcinomul hepatocelular. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii afirmă că boala apare, în medie, la 30 din 100.000 de persoane, la nivel mondial.
Cauzele care duc la apariția cancerului hepatic
Cancerul de ficat apare atunci când celulele hepatice dezvoltă mutaţii, iar numărul acestora crește necontrolat. În cele din urmă celulele formează o masă de celule canceroasă. Cauzele care pot duce creșterea riscului de a dezvolta cancer de ficat sunt:
- Hepatita B sau C – persoanele care suferă de aceste boli au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer de ficat, comparativ cu alte persoane care nu au virusurile .Virusul hepatic B spre deosebire de C poate duce la cancer hepatic fără stadiul de ciroza, este direct oncogen.
- Ciroza - atunci când celulele hepatice sunt deteriorate sunt înlocuite cu un țesut cicatricial, de aceea persoanele cu ciroză hepatică au un risc mai mare de a dezvolta cancer la ficat. Principala cauza a cirozei este consumul excesiv de alcool sau alte substanțe toxice, infecția cu virusurile hepatice B sau C, Hemocromatoza (supraîncărcarea cu fier),boala Wilson, glicogenoze, bolile autoimune.
- Consumul de steroizi anabolici - Acești hormoni de sex masculin, utilizați în mod regulat pe o perioadă mare de timp pot crește riscul de a dezvolta cancer de ficat, precum și alte tipuri de cancer.
- Imunitatea scăzută - pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, riscul de a dezvolta cancer la ficat crește de aproximativ cinci ori.
- Obezitatea - crește riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancer de ficat.
- Fumatul - persoanele cu hepatita B sau C, au un risc mai mare de cancer la ficat în cazul în care fumează.
- Substanțele chimice- tetraclorura de carbon, arseniu, pesticide, consumul de contraceptive s.a.
Tipuri de cancer hepatic
La nivelul ficatului pot să apară tumori maligne ( primare sau secundare), precum şi tumori benigne( necanceroase).
Tumorile benigne se împart în:
- Hemangioame;
- Adenoame;
- Hiperplazie nodulară focală.
Acestea nu se tratează decât în cazul în care apar modificări, însă este recomandat screening-ul, pentru a preîntâmpina posibilele probleme.
Tumorile maligne:
- Cancer hepatic primar, începe în celulele ficatului, poate fi de mai multe feluri, în funcţie de tipul de celule care devin canceroase. Acestea sunt:
- Carcinomul hepatocelular. Aceasta este cea mai comună forma de cancer hepatic primar. Boala începe în hepatocite, care sunt principalul tip de celule hepatice.
- Colangiocarcinomul. Acest tip de cancer este numit cancer de duct biliar.
- Hepatoblastomul. Acest tip de cancer de ficat afectează sugari şi copii mici.
- Angiosarcom sau hemangiosarcom. Aceste tipuri de cancer încep în vasele de sânge ale ficatului şi cresc foarte repede.
Stadiile cancerului hepatic
Cancerul de ficat este clasificat în patru etape:
Stadiul I - tumora se găsește doar la nivelul ficatului.
Stadiul II - Fie există mai multe tumori mici în ficat, sau tumora a ajuns la un vas de sânge.
Stadiul III - Cancer poate fi extins la vezica biliară.
Stadiul IV - Cancerul la ficat se răspândește şi în alte părți ale corpului.
Simptomele cancerului hepatic
Cei mai mulți oameni nu au simptome în stadiile incipiente ale cancerului hepatic primar. Când acestea totuși apar, ele pot include:
- Pierderea inexplicabilă în greutate;
- Pierderea poftei de mâncare sau sentimentul de sațietate după ce a mâncat puțin;
- Dureri sau greutate in partea superioara a abdomenului, sub rebordul costal drept;
- Greață şi vărsături;
- Slăbiciune şi oboseală generală;
- Ficat mărit ,care se palpează sub coaste, in partea dreapta;
- Umflarea si acumularea lichidului in abdomen;
- Îngălbenirea pielii si ochilor (icter);
- Prurit cutanat (mâncărime);
- Scaune albicioase, neobișnuite.
Toate aceste simptome pot fi remarcate si in cadrul altor boli sau deja când avem un stadiu avansat de cancer hepatic.
Diagnosticarea cancerului hepatic
Testele şi procedurile utilizate pentru diagnosticarea cancerului de ficat includ:
Examinarea clinica - medicul la palpare va putea sa determine ficatul sau splina mărită, modificarea culorii pielii sau alte simptome care ar arăta că ficatul nu funcționează bine
- Analizele de sânge - acestea pot dezvălui anomalii ale funcției hepatice. Un marker tumoral este si AFP (alfa-fetoproteina) care apare numai in 50-70% dintre bolnavii de cancer hepatic. Însă valorile normale sau crescute de AFP nu confirmă sau exclude un cancer hepatic, este necesar de o interpretare în ansamblu.
- Teste imagistice - o ecografie a organelor abdominale poate pune in evidenta consistența ficatului, prezenta unui sau mai multor noduli la nivelul ficatului. O tomografie computerizată (CT) sau RMN poate stabili mai precis localizarea sau determinarea de nodului mai mici.
- Biopsia hepatică - O mostră de țesut este extrasă din ficat si examinată la microscop. Medicul introduce un ac subțire prin piele pentru a ajunge la ficat şi pentru a obține o mostră de țesut. Este singura metoda care ne poate răspunde la întrebarea dacă această formațiune este una benignă sau malignă.
- Radiografie toracică, o scanare osoasă- pentru stadializarea cancerului hepatic , identificarea metastazelor.
Tratamentul cancerului hepatic
Scopul oricărui tratament este de a elimina complet cancerul. În cazul în care acest lucru nu este posibil, accentul poate fi pus pe stoparea creșterii şi răspândirii cancerului.
Opțiuni de tratament pentru cancerul de ficat pot include:
Tratamentul chirurgical pentru eliminarea unei părți a ficatului. Medicul poate recomanda o hepatectomie parțială pentru a elimina cancerul. Se va elimina, de asemenea, şi o parte din țesutul sănătos pentru a se evita reapariția cancerului.
Transplantul de ficat. În timpul intervenției chirurgicale, ficatul bolnav este eliminat şi înlocuit cu un ficat sănătos de la un donator compatibil. Operația de transplant de ficat poate fi o opțiune pentru anumite persoane cu cancer hepatic în stadiu incipient.
Crioablaţia şi termoterapia. Sunt utilizate cu scopul de a reduce tumoarea pentru a se putea realiza după, o intervenție chirurgicală care să elimine cancerul.
Chemoembolizarea. În timpul procedurii, medicamente utilizate în chimioterapie sunt injectate în artera hepatică. Aceasta are rolul de a reduce fluxul de sânge la celulele canceroase, pentru a le distruge.
Radioterapia. Acest tratament utilizează radiații pentru a distruge celulele canceroase şi pentru a micșora tumorile.
Tratamentul medicametos. Sorafenibul este un medicament care încetinește sau oprește dezvoltarea carcinomului hepatocelular avansat timp de câteva luni fără niciun alt tratament.
Prevenirea cancerului hepatic
Ciroza creşte riscul de cancer de ficat, astfel că pentru a preveni cancerul hepatic, pacienții trebuie să prevină inițial ciroza hepatică:
- Consumați alcool cu moderație.
- Mențineți o greutate sănătoasă.
- Utilizați cu prudență substanțe chimice şi evitați lucrul în medii toxice.
- Vaccinaţi-vă împotriva hepatitei B.
Măsuri pentru prevenirea hepatitei C:
- Protejaţi-vă atunci când aveți relații sexuale;
- Nu utilizaţi ace folosite.
- Asiguraţi-vă ca instrumentele de realizare a piercingurilor, a tatuajelor, a manichiurii sau a pedichiurii sunt corect sterilizate.
- Nu împrumutați obiecte personale precum periuța de dinți sau aparatul de ras.
Mergeți la control la cea mai mică bănuială!
Nu amânați vizita la doctor din diverse motive. Orice clipă contează!
Este vorba de viața Dumneavoastră, un dar prețios!