ACTUALITĂȚI ÎN DIAGNOSTICUL GLAUCOMULUI
Glaucomul, spranumit și hoțul tăcut al vederii, este o afecțiune care nu are simptome în perioada de început a bolii. Pe măsură ce afecțiunea avansează, pacientul îşi va desfăşura cu mai multă dificultate activitățile de zi cu zi, va începe să se împiedice sau să se lovească de obiectele din jur. Aceste mici accidente vor trimite pacientul la oftalmolog, însă în acel moment va fi deja târziu, boala fiind într-un stadiu avansat.
ETAPELE ÎN DIAGNOSTICUL GLAUCOMULUI
- Acuze
- Anamneză
- Viziometrie/ Perimetrie
- Biomicroscopie/ Pahimetrie
- Tonometrie/ Tonosfigmografie
- B-scan
- OCT
- Probe de provocare
ACUZELE ÎN GLAUCOM
- În stadiile precoce, glaucoma este o patologie silentioasa, despre aceasta ne vorbesc si unele date statistice, precum că peste 3 milioane de americani au glaucom, dar numai jumatate din ei știu că o au; in Rusia sunt inregistrati peste 1 mln de bolnavi cu glaucoma, iar in MB aproximativ 500 mii de bolnavi.
- Conform datelor OMS, în lume aproximativ 125 mln. oameni suferă de glaucom şi către 2030 cifra se va dubla.
- Iar daca sa revenim la acuze, atunci acestea sunt: scaderea vederii atit la distanta, cit si aproape (cu aprox. 40%) , discomfort ocular, astenopie, lacrimare in absenta patologiei aparatului lacrimal, senzatie de “curcubeu” la privirea unei surse de lumina, durerea localizata mai des in hemicraniu.
TONOMETRIA
- Prin indentatie - tonometrul Schiotz
- Prin aplanatie – aplanotonometrul Goldmann sau Maklakoff
- Tonometrele non-contact- “Air-push”
- Lentila de contact pentru monitorizarea PIO timp de 24 H- Triggerfish
- ICARE TONOMETRU
- TONOPEN
LENTILA DE CONTACT PENTRU MONITORIZAREA PIO TIMP DE 24 H – TRIGGERFISH
Aceasta lentila masoara 30 secunde la fiecare 5 minute, inregistrind astfel 86400 valori, dar sunt analizate doar 288 din ele. Prin urmare, se poate institui un tratament individual in dependență de valorile de vârf si de faza zilei, pentru a preveni leziunile glaucomatoase si de a observa eficacitatea tratamentului administrat.
In prezent, pacientii cu glaucom sunt monitorizati cu ajutorul unor examene de rutina ale globului ocular. Acestea furnizeaza informatii despre PIO intr-un anumit moment al zilei si pot fi ineficiente, intrucit presiunea poate creste in timpul noptii, cind aceste masuratori nu se fac in mod obisnuit.
De aceea, cercetatorii au dezvoltat un tip de lentile cu senzori care monitorizeaza PIO 24 ore. In studiu au fost implicate 40 pacienti cu virste cuprinse intre 40-89 ani, care erau sub tratament pentru GUD. Acestea au pirtat lentil Sensimed Triggerfish 24, inclusive pe durata somnului. Timp de 2 ani,au fost monitorizati prin cel putin 8 examene optice, pentru a se determina progresia glaucomului. La sfirsitul celor 2 ani s-a constatat ca 20 pacienti au avut o progresie lenta a glaucomului, in timp ce restul au avut o progresie rapida.
ICARE TONOMETRU
Dispozitivul se bazează pe un principiu de măsurare de rebound care nu necesită picături, aer sau abilități specializate pentru utilizarea sa. Acesta poate fi folosit chiar si la pacienti mai putin complianti (copii, pacienti cu dementa).
PERIMETRIA COMPUTERIZATĂ
Perimetrul utilizat de cabinetul nostru (Optopol) are mai multe strategii de examinare (pentru glaucom, leziuni centrale retiniene, afecțiuni neurologice, obiectivarea diplopiei) si diferite modalități de înregistrare a CV (perimetrie computerizata statica “clasica”, perimetrie “albastru/galben” SWAP, perimetrie flicker – ultimele doua fiind utilizate pentru diagnosticul precoce al glaucomului).
Rezultatele se pot exprima in diverse moduri (in decibeli - in valoare absoluta cat si adaptata vârstei -, in tonuri de gri, cu puncte, color si tridimensional pentru înțelegerea mai ușoară de către pacienți). Rezultatele obținute de fiecare pacient sunt comparate cu cele dintr-o baza de date ale unor persoane sănătoase, conținută în soft-ul aparatului, iar la final se afișează rezultatele care arata modificările difuze (MD) si localizate (PD) ale CV, curba Bebie (curba cumulativa a profunzimii defectelor perimetrice) precum si indicii de siguranță (atenția pacientului si gradul de cooperare).
OCT ÎN GLAUCOM
În ce situaţii este util OCT-ul în glaucom?
- Confirmarea sau infirmarea diagnosticului de glaucom la pacienţii cu suspiciune de glaucom.
- Stabilirea diagnosticului de glaucom sau hipertensiune oculară la pacienţii care au tensiune oculară crescută (nu toţi pacienţii care au tensiune oculară crescută au glaucom şi nu toţi necesită tratament antiglaucomatos).
- Monitorizarea pacienţilor cu glaucom pentru a aprecia dacă tratamentul este eficient.
OCT-ul sesizează precoce o eventuală progresie a bolii sub tratament şi necesitatea modificării terapiei cu scopul de a stopa pierderea ireversibilă de fibre nervoase la nivelul nervului optic.
Studiile au demonstrat ca pana la 50% din fibrele nervoase ale nervului optic pot fi distruse în momentul apariţiei primelor modificări de camp vizual.
OCT ÎN GLAUCOM
Utilizarea OCT pentru diagnosticul glaucomului a devenit o practica comuna in clinica.
Numeroase studii au demonstrat că fascicolul neurotetinal și parametrii grosimii maculare sunt reproductibile, precum și cu o sensibilitate diagnostică ridicată și specificitate în diferentierea între ochi sănătoși și glaucoma.
HRT – Heidelberg Retina Tomography
- Aceasta metoda se bazeaza pe tehnologia de scanare confocala lazer. Derivatele metodei sunt: scanare topografica lazer, polarimetrie lazer si fundus modulare electrooptica.
- Ne permite de a efectua masuratori rapide topografice ale discului optic, inclusiv parametrii morfometrici, cum ar fi dimensiunea, forma si contur, centura neuroretinala , excavația, precum și determinări ale retinei peripapilare si a stratului de fibre nervoase.
Polarimetrie laser - GDx
Acesta este de fapt un oftalmoscop confocal de scanare cu laser, cu un elipsometeru integrat pentru a măsura întârzierea. Ea determină grosimea RNFL, punct cu punct în regiunea peripapilară, prin măsurarea întârzierii totale în lumina reflectată de la nivelul retinei. Lumina polarizată trece prin ochi și este reflectată de pe retină. Deoarece RNFL este birefringent, cele două componente ale luminii polarizate sunt defazate una față de cealaltă și acest lucru este capturat de un detector, și se transformă în grosime (în microni).
DE REŢINUT
- Glaucomul este o boală ce poate duce la orbire!
- 70 milioane de oameni din lume au glaucom, iar jumătate dintre ei nu sunt diagnosticaţi!
- Glaucomul nu este o afecţiune vindecabilă, dar este tratabilă!